alles over outplacement
Begeleiding bij het zoeken naar een nieuwe baan
Als er sprake is van dreigend ontslag, of dat nu is omdat je werkgever je niet langer nodig heeft of omdat je zelf niet verder wilt, dan kan outplacement een passende oplossing zijn.
Wat is outplacement?
Outplacement houdt in dat een professionele dienstverlener een ontslagen werknemer begeleidt naar een nieuwe baan. Een werkgever is wettelijk niet verplicht een outplacementtraject aan te bieden aan werknemers, maar het getuigt wel van goed werkgeverschap. Daarnaast kan het wel degelijk een eis zijn bij een reorganisatie.
Outplacement wordt vaak gekozen in de volgende situaties;
- Medewerker wordt ontslagen om bedrijfseconomische redenen;
- Het lukt niet een arbeidsconflict op te lossen tussen werkgever en medewerker;
- Reorganisatie van afdeling of gehele organisatie;
- Huidige functie van medewerker is niet passend en binnen de organisatie is geen andere passende functie.
WAT BETEKENT OUTPLACEMENT?
Outplacement is het hulp krijgen bij het vinden van een nieuwe baan, wanneer je ontslagen bent of ontslagen gaat worden. Outplacement kan het gevolg zijn van zowel individueel ontslag als collectief ontslag.
DEFINITIE OUTPLACEMENT
Outplacement verwijst naar begeleidende diensten om ontslagen of werknemers die worden ontslagen te helpen bij het vinden van een nieuwe baan. Een ander woord voor outplacement is ontslagbegeleiding.
Outplacement bij ontslag
Bij outplacement na ontslag krijgt de medewerker van de werkgever een outplacementbudget om met behulp van een outplacementcoach een nieuwe baan te vinden. Het outplacement budget kan worden betaald uit de transitievergoeding of er kan een apart outplacement budget worden vrijgemaakt.
Outplacement verplicht bij ontslag
In beginsel is het niet verplicht voor werkgevers om outplacement te vergoeden, tenzij hierover specifieke afspraken zijn gemaakt in de CAO of reorganisatie afspraken. Gelukkig bieden veel werkgevers wel degelijk een budget voor outplacement bij ontslag. Is dat niet het geval, dan kan een werknemer er zelf voor kiezen een outplacement traject te betalen vanuit de transitievergoeding.
OUTPLACEMENT BIJ EEN VSO
Een vaststellingsovereenkomst (VSO) wordt opgesteld wanneer jij en je werkgever besluiten in goed overleg uit elkaar te gaan. Hierin wordt vastgelegd dat er is gezocht naar andere mogelijkheden om samen te werken of andere functies binnen het bedrijf die je zou kunnen vervullen. Als dit niet lukt, kan in goed overleg een VSO worden aangegaan.
De VSO regelt alle afspraken over de beëindiging van je dienstverband, waaronder mogelijkerwijs ook budget voor een outplacement traject en/of voor een opleiding. Het is belangrijk dat je als werknemer bij de onderhandeling over je VSO een helder beeld hebt over je outplacementtraject. Je staat er het beste voor als je al een intake plant met één van onze outplacement coaches. De outplacement coach kan een voorstel voor je maken en dat kan jij bij het gesprek over je VSO inbrengen. Zo heb je direct iets concreets om bij de onderhandeling in te brengen.
Belangrijk om te weten bij outplacement
Recht op outplacement
Wordt je ontslagen of wordt je tijdelijke contract niet verlengd? Dan heb je in ieder geval recht op een transitievergoeding. Maar heb je ook recht op een outplacement traject? Dit is in Nederland niet wettelijk vastgelegd. Maar er zijn wel allerlei mogelijkheden om het toch vergoed te krijgen. Ten eerste kun je je transitievergoeding inzetten voor een outplacement traject, want je mag zelf bepalen waar je het transitiebudget aan besteedt.
Daarnaast bieden heel veel werkgevers naast de transitievergoeding ook nog aparte budgetten, zoals een ontslagvergoeding of een apart outplacement budget. Zo heb je dus in veel gevallen ruim de mogelijkheid om outplacement vergoed te krijgen vanuit een budget van de werkgever die jij gaat verlaten. Zodat jij met een professional aan de slag kunt om op zoek te gaan naar een nieuwe baan die goed past bij je talenten en ambities.
Wanneer contact opnemen met een outplacement bureau?
Je hebt net gehoord dat je ontslagen wordt? Dat is meestal geen leuke boodschap. Misschien ook niet het moment dat je aan een loopbaantraject gaat denken. Maar toch is het verstandig om dan al actie te ondernemen en op zoek te gaan naar een geschikte loopbaan- of outplacement coach. Als je namelijk nog in dienst bent bij je werkgever, dan kan de betaling van het outplacement traject met je werkgever afgehandeld worden en dat heeft allerlei belastingvoordelen. Het kan ook zijn dat je nog met je werkgever moet onderhandelen over een vertrekregeling. Ook dan is het verstandig om contact op te nemen met ons op te nemen. We kunnen je een offerte of indicatie meegeven die in je vertrekafspraken wordt opgenomen. Zo ben je goed voorbereid op jouw toekomst en buig je een negatieve ervaring als ontslag om in een positieve kans op een gave nieuwe stap in je carrière!
Alles even rustig nalezen?
Alsjeblieft, onze outplacement gids waar je alle informatie nog even rustig na kan
lezen.
In deze gids ontdek je in detail de verschillende aspecten van outplacement en hoe je er het best mee omgaat. Uiteraard staan onze experts altijd klaar om jouw organisatie en HR-afdeling te ondersteunen!
Onze outplacement services
OUTPLACEMENT PLAN
Tijdens het outplacementtraject wordt er persoonlijk naar de situatie van de medewerker gekeken. Op deze situatie wordt een gepersonaliseerd outplacement plan gemaakt, om zo tot het beste eindresultaat te komen.
OUTPLACEMENT ONLINE
Bij outplacement online krijg je online begeleiding van de door jou gekozen coach. Zowel fysiek als online ga je hetzelfde traject en fases door met behulp van de coach.
GROEPSOUTPLACEMENT
Bij groepsoutplacement wordt voor meerdere medewerkers tegelijk een outplacement traject opgestart. Groepsoutplacement wordt ingezet bij reorganisaties en collectief ontslag. Groepsoutplacement heeft verschillende voordelen, zoals dat voor de medewerkers een gezamenlijke introductiebijeenkomst kan worden opgezet. Medewerkers gaan nog steeds individueel aan de slag met hun eigen outplacement coach, maar door als groep te starten kunnen de collega’s samen hun ontslag verwerken, elkaar motiveren en gebruik kunnen maken van elkaars kennis, kunde en netwerk.
Advies nodig?
Hi, ik ben Carolien, adviseur outplacement bij GORT. Ik kan je helpen om de juiste outplacement coach te vinden en kan telefonisch een gratis oriëntatiegesprek voor je inplannen.
- Als je vragen hebt
- Een offerte nodig hebt
- Of advies wilt
Veelgestelde vragen over outplacement
-
Hoelang een outplacementtraject duurt, hangt van verschillende factoren af. Ons doel is om jou als medewerker zo snel en effectief mogelijk aan een duurzame nieuwe baan te helpen. Duurzaam gaat daarbij boven snelheid, omdat we je willen helpen een baan te vinden waar je je voor langere tijd goed bij voelt en die goed bij je past. De gemiddelde duur van een outplacementtraject bij GORToutplacement is zes maanden. Wij hebben de volgende pakketten.
-
Een outplacementtraject is geschikt voor personen die:
- Dreigen ontslagen te worden en nieuw werk zoeken
- Niet op hun plek zitten bij hun huidige werkgever en op zoek willen naar een nieuwe baan
- In een arbeidsconflict zitten met hun huidige werkgever en buiten de organisatie naar een nieuwe baan willen zoeken
- In een reorganisatie terecht (dreigen te) komen
- Langdurig ziek zijn en niet meer bij huidige werkgever terug kunnen keren.
- Om een andere reden op zoek zijn naar nieuw werk
Offerte of advies?
Hi, ik ben Carolien
Ik ben het aanspreekpunt voor iedereen met vragen over GORToutplacement en hoe je onze diensten zou kunnen inzetten binnen jouw organisatie.
Kijk direct in mijn agenda en plan een afspraak op een voor jou gunstig moment.
Bel of mail mij, ik help je graag!
Download de ultieme Gort outplacement gids
In deze outplacement gids krijg je inzicht in waar je op moet letten bij een outplacement traject. Het vergt vaardigheden, creativiteit en vooral een begeleider die je helpt. Een coach die complementair is aan jou.
De term outplacement betekent niet meer of minder dan het leveren van diensten die erop gericht zijn een werknemer naar een nieuwe werkgever te begeleiden. GORToutplacement kan door het voeren van gesprekken en het leveren van programma’s hulp bieden.
Meer over onze trajecten
Bij GORToutplacement is een outplacementtraject verdeeld in de fases:
- Het vinden van een geschikte coach
- Reflectie en verwerking van ontslag
- Zelfonderzoek en persoonlijke ontwikkeling (wie ben ik, wat kan ik)
- Keuzefase: wat wil ik
- Realisatie naar de nieuwe baan: wat kies ik en hoe pak ik dat aan?
- Afronding en nazorg