
Wat is transitievergoeding

Betekenis transitievergoeding
“Een financiële vergoeding die de werkgever aan de werknemer uitkeert bij beëindiging of ontbinding van het dienstverband van de werknemer. De wettelijke vergoeding wordt gebruikt om de nadelige gevolgen van de beëindiging van het dienstverband te compenseren. De hoogte van de vergoeding wordt bepaald op basis van het salaris en de duur van het dienstverband van de werknemer. ”
Waar ben je naar op zoek?
We hebben meerdere onderwerpen voor je verzameld.

Transitievergoeding en outplacement
Outplacement en transitievergoeding
Bij outplacement geeft de werkgever een budget vrij om jou als werknemer bij (dreigend) ontslag aan een nieuwe baan te helpen. Wanneer de werkgever geen outplacement verzorgd, krijg je een transitievergoeding. Van dit geld kan je dan zelf een bureau vinden om outplacement begeleiding te krijgen. Echter: je hebt alleen recht op tranisitievergoeding, wanneer het ontslag vanuit de werkgever komt.
Outplacement kosten transitievergoeding
Bij een verbrekingsvergoeding heb je als werknemer recht op outplacement. Outplacement kosten bij transitievergoeding zijn kosten die tijdens de werkperiode zijn gemaakt, om jou als werknemer te ondersteunen bij het vinden van een nieuwe baan.
Transitievergoeding en contract
Transitievergoeding jaarcontract
Werknemers die een jaarcontract tekenen, kunnen ook na beëindiging van het contract transitievergoeding ontvangen. Voor het recht op de vergoeding geldt het gehele arbeidsverleden, niet alleen de duur van het laatste contract. Is het arbeidsverleden dus minimaal 2 jaar, dan geven opeenvolgende jaarcontracten ook recht op transitievergoeding.
Transitievergoeding tijdelijk contract
Werknemers met een tijdelijk contract maken ook aanspraak op de transitie vergoeding. Het maakt niet uit of je contract tijdelijk of vast is. De eisen om in aanmerking te komen zijn hierbij net zoals het vaste contract wel belangrijk.
Transitievergoeding bij vaststellingsovereenkomst
Als bij je ontslag een vaststellingsovereenkomst wordt gebruikt. Maak jij eventueel kans op transitievergoeding. Hiervoor dien je minimaal 2 jaar in dienst te zijn en moet het ontslag vanuit je werkgever komen.

Transitievergoeding inzetten bij een loopbaancoach
Kijk in de agenda en plan een gratis oriëntatiegesprek. Veilig en binnen 2 minuten geregeld:
- 12,5 jaar ervaring
- Kosteloos
- Vrijblijvend
Transitievergoeding, belangrijk om te weten
Transitievergoeding bij ziekte
Als je onvrijwillig wordt ontslagen, heb je recht op een transitievergoeding (Hierbij dient het ontslaginitiatief bepaald te worden door je werkgever). Als je ziek bent geweest voor je ontslag of zelfs tijdens veranderd dit niks aan je transitievergoeding. Wel moet je voldoen aan de toelatingseisen van de transitievergoeding.
Wanneer transitievergoeding
Word je aangenomen en je werkgever beëindigt het contract, dan heb je recht op transitievergoeding. Maar als je zelf het contract opzegt, kom je mogelijk ook in aanmerking voor deze vergoeding. Dit is alleen mogelijk in ernstige gevallen. Bijvoorbeeld bij seksuele intimidatie of discriminatie door jouw werkgever
Transitievergoeding berekenen netto
Om de transitievergoeding netto te berekenen dien je het belastingpercentage van de bruto vergoeding af te halen. Als je inkomen hoger is dan 68.507 euro moet je 49,5 % van het bruto bedrag af halen. Is je inkomen in 2021 lager dan 68.507 euro dan is het belasting percentage 37,1 %.

Behoefte aan professioneel advies?
Vraag dan een adviesgesprek aan met één van onze experts. In het adviesgesprek moet jij advies krijgen dat past bij jouw persoonlijke situatie en specifieke behoefte.