Je bent al jarenlang gelukkig aan het werk bij je droombaan. Maar dan word je plotseling ziek. Het begint met kleine dingen, zoals vermoeidheid en hoofdpijn, maar al snel wordt het duidelijk dat je serieus ziek bent en niet meer in staat bent om te werken. Het voelt als een enorme klap in je gezicht. Je baan is niet alleen je inkomen, het is ook een groot deel van je identiteit en sociale leven. Wat moet je nu doen?
Gelukkig zijn er verschillende opties waar je gebruik van kunt maken. Een van die opties is outplacement. Wellicht heb je er nog nooit van gehoord, maar het is zeker een waardevolle tool die je kan helpen je weg terug te vinden naar de arbeidsmarkt. In deze blog bespreken we hoe outplacement je kan helpen bij het vinden van een nieuwe baan als je ziek bent.
Wat is een outplacementtraject bij ziekte en hoe werkt het?
Een outplacementtraject bij ziekte is een gestructureerd begeleidingsproces dat bedoeld is om mensen die vanwege ziekte niet in hun huidige baan terug kunnen of willen keren, te helpen bij het vinden van een nieuwe baan. Het proces verloopt wel iets anders dan bij een gewoon ontslag, omdat je als werknemer niet ontslagen mag worden vanwege je ziekte. Maar als jij er zelf van overtuigd bent als werknemer dat je beter wordt als je ander werk gaat doen, dan is ontslag met wederzijds goedvinden misschien een optie voor je. Ook daarbij kun je gebruik maken van een outplacementtraject. Je arbeidsjurist kan dat opnemen in de beëindingsovereenkomst met je werkgever. Bespreek ook met je arbeidsjurist hoe een dergelijke overeenkomst verder wordt opgesteld en wat voor jou de gevolgen zijn.
Het outplacement traject bestaat meestal uit verschillende stappen, zoals het in kaart brengen van iemands talenten en vaardigheden, het opstellen van een cv en sollicitatiebrief, en het oefenen van sollicitatiegesprekken.
Er kan ook aandacht besteed worden aan persoonlijke ontwikkeling en het versterken van zelfvertrouwen. Het doel van een outplacementtraject bij ziekte is om mensen te ondersteunen bij het vinden van een passende nieuwe baan, die aansluit bij hun interesses, vaardigheden en gezondheidssituatie. Dit kan soms een uitdaging zijn, maar met de juiste begeleiding en ondersteuning kan het een positieve en constructieve ervaring zijn voor mensen die hun carrière opnieuw willen opbouwen na ziekte.
Voordelen van outplacement bij ziekte
Het volgen van een outplacementtraject bij ziekte kan vele voordelen bieden. Allereerst kan het je helpen om je zelfvertrouwen terug te krijgen, nadat je door ziekte je baan bent kwijtgeraakt. Het verkennen van je talenten en vaardigheden en het ontdekken van nieuwe carrièremogelijkheden kan heel verfrissend zijn en je helpen om weer positief te denken over je toekomst.
Daarnaast kan outplacement bij ziekte je helpen om een nieuwe baan te vinden die beter past bij je gezondheidssituatie. Dit kan bijvoorbeeld een baan zijn met flexibele werktijden of een baan die minder fysieke inspanning vereist. Het traject kan je ook ondersteunen bij het opbouwen van een nieuw netwerk en het behoud van sociale contacten, wat vooral belangrijk kan zijn als je door ziekte langere tijd niet hebt kunnen werken.
Wie kan gebruik maken van outplacement bij ziekte?
Outplacement bij ziekte is een optie voor iedereen die vanwege ziekte zijn of haar baan is kwijtgeraakt en op zoek is naar een nieuwe uitdaging. Of je nu langdurig ziek bent geweest, een burn-out hebt gehad of te maken hebt met een chronische ziekte, outplacement kan helpen om je carrière opnieuw op te starten. Het is belangrijk om te beseffen dat het vinden van een nieuwe baan na ziekte een uitdaging kan zijn, maar outplacement kan je daarbij ondersteunen.
Het is een kans om je talenten en vaardigheden te (her)ontdekken en nieuwe mogelijkheden te verkennen. Of je nu in de zorg, het onderwijs of de technologie werkt, er zijn talloze sectoren die behoefte hebben aan goed opgeleide en gemotiveerde werknemers. Outplacement kan helpen om de juiste sector en baan te vinden die bij jou past, zodat je weer met plezier en zelfvertrouwen aan de slag kunt gaan.
Outplacementbureaus en hun rol bij outplacement bij ziekte
Outplacementbureaus spelen een belangrijke rol bij het begeleiden van mensen die vanwege ziekte hun baan kwijtgeraakt zijn. Deze bureaus hebben vaak veel ervaring en kennis op het gebied van outplacement en weten precies hoe ze mensen kunnen ondersteunen bij het vinden van een nieuwe baan. De begeleiding die ze bieden, is vaak op maat gemaakt en afgestemd op de specifieke behoeften en situatie van de cliënt. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er extra aandacht wordt besteed aan het vinden van een baan die past bij iemands gezondheidssituatie, of dat er ondersteuning wordt geboden bij het opbouwen van een nieuw netwerk.
Een goede outplacement coach kan je helpen om je zelfvertrouwen terug te krijgen en je te motiveren om nieuwe stappen te zetten in je carrière. Het kan soms lastig zijn om de juiste outplacement coach te vinden, maar als je eenmaal de juiste match hebt gevonden, kan het een geweldige ervaring zijn om samen te werken aan het vinden van jouw nieuwe droombaan.