Ontslagen, en nu? Outplacement?Word je binnenkort ontslagen of boventallig verklaard? We begrijpen dat dit een hele vervelende situatie is die kan zorgen voor veel stress en onrust. We kunnen deze vervelende gebeurtenis niet geheel voor je wegnemen, maar misschien kunnen we je in dit artikel wel meer geruststellen. Wist je namelijk dat je in veel gevallen recht hebt op outplacement, waarbij je geholpen wordt in het vinden van jouw nieuwe droombaan?
TransitievergoedingSinds 1 juli 2015 zijn werkgevers in veel gevallen wettelijk verplicht om een transitievergoeding te betalen als je ontslagen wordt. Deze vergoeding kun je gebruiken om de periode van werkloosheid financieel te overbruggen, maar je kan dit ook inzetten om een outplacement traject te starten. Dit is een zeer effectieve manier om je transitievergoeding in te zetten. Je kunt namelijk veel voordelen uit outplacement halen, zo is uit onderzoek gebleken dat het volgen van outplacement leidt tot een grotere kans op het vinden van een nieuwe baan én een hoger salaris bij die baan (Westaby, 2004).
Wat is outplacement?Tijdens een outplacement traject onderzoek je samen met een coach wat jouw nieuwe droombaan wordt. Daarnaast versterk je jouw positie op de arbeidsmarkt, aangezien je in kaart brengt wat jouw sterke punten zijn en je werkt aan jouw ontwikkelpunten. Tijdens een outplacement traject krijg je:
- Kennis over jouw werkwaarden, -behoeftes en ontwikkelingsmogelijkheden
- Steun bij het verbeteren van je kwaliteiten en effectiviteit
- Begeleiding bij het zoeken naar een geschikte, nieuwe werkomgeving
- Ondersteuning in het ontwikkelen van jouw sollicitatievaardigheden
- Advisering over de stappen die je het beste kunt nemen als je ontslagen bent en een nieuwe baan zoekt
- De kans om nieuwe loopbaanrichtingen te onderzoeken en een carrièreswitch te maken
Ontslagen: De vier fases van outplacementOutplacement is opgebouwd in vier verschillende fases:
- Verwerking van ontslag
- Persoonlijke ontwikkeling
- Zoektocht naar een baan
- Ondersteuning en begeleiding
Fase 1. Verwerking van ontslag en outplacementDe eerst fase van outplacement is erg belangrijk. In deze fase gaat het om de verwerking van het verlies van de baan. Wanneer je ontslagen wordt kan dit voelen als falen. Het kost tijd om hier overheen te komen en om te leren omgaan met gevoelens als woede, onzekerheid of vertwijfeling. Het is belangrijk dat deze gevoelens eerst verwerkt worden voordat je met een frisse blik vooruit kan kijken naar de toekomst. In deze fase bespreek je met de outplacement coach de situatie om zo de gevoelens en de gebeurtenis beter te begrijpen en te verwerken. Tips die je nu zelf al kan toepassen die kunnen helpen om je ontslag te verwerken:
- Laat je eigen gevoelens toe: neem de tijd voor erkenning en acceptatie van jouw gevoelens
- Praat over je ontslag met je omgeving
- Zorg voor een goede overeenkomst met je werkgever
- Bekijk de situatie eens vanuit de andere kant. Ja je bent ontslagen, maar je krijgt nu de kans om een baan te vinden die helemaal bij jou past!
- Neem goed afscheid
- Zorg goed voor jezelf. Wat heb je nodig op dit moment?
Fase 2. Persoonlijke ontwikkeling en outplacementWanneer je het verlies van je baan hebt verwerkt en de negatieve gevoelens worden ingeruild voor motivatie en kracht, zal je samen met je outplacement expert in de volgende fase focussen op je persoonlijke ontwikkeling. Hier kijk je samen naar wat jouw sterke eigenschappen en verbeterpunten zijn, wat je belangrijk vindt in je werk en waar je interesses liggen. Wanneer je je bewust bent van je eigen kwaliteiten kun je uiteindelijk effectiever solliciteren. In deze fase zullen de volgende bekende vragen aan de orde komen:
- Wie ben ik?
- Wat wil ik?
- Wat kan ik?
Naast het beantwoorden van deze vragen kunnen ook psychologische testen ingezet worden om jouw sterke eigenschappen te achterhalen. Om alvast een begin te maken aan je persoonlijke ontwikkeling, kun je deze kleine oefening inzetten. Zet jouw sterke kanten in om je zwaktes te verbeteren:
- Stap 1: Neem een stuk papier en schrijf hier een aantal sterke kanten van jezelf op. Welke goede eigenschappen heb jij allemaal? Waar krijg je energie van? En welke eigenschappen bewonderen anderen in jou?
- Stap 2: Wanneer je dit gedaan hebt haal je je een situatie voor waarin je niet tevreden was met hoe je iets aanpakte. In dit geval wil je je gedrag dus verbeteren.
- Stap 3: Bedenk nu hoe je je sterke kanten zou kunnen inzetten om je te helpen in de gekozen situatie.
Fase 3. Zoektocht naar een baan en outplacementIn deze fase van outplacement traject zal je samen met je coach gaan ontdekken wat voor soort werk je wilt gaan doen, bij welk bedrijf en welke mogelijkheden er zijn. Voor veel banen wordt niet geadverteerd dus is het belangrijk om goed te kunnen netwerken. Bij netwerken leg en onderhoud je zowel offline als online contacten die je verder kunnen helpen in je werk, je carrière en je privéleven. Hierbij is het belangrijk dat je weet wat je wilt bereiken en hoe je je netwerk gebruikt, onderhoudt en uitbreidt. Maar hoe doe je dit nou het effectiefst?
Allereerst is het goed om na te gaan wie er al in je netwerk zitten. Dit kan je doen door bijvoorbeeld je eigen netwerk in kaart te brengen en deze te ordenen. Vervolgens is het handig om voor jezelf te bedenken wat je wilt bereiken met je netwerk. Zo kun je je korte en lange termijndoelen op een rijtje zetten en op die manier afgaan wie je waarvoor zou kunnen contacteren. Het opbouwen en uitbreiden van je netwerk gaat grotendeels vanzelf. Maar wil je jouw netwerk sneller en effectiever uitbreiden, dan kan je bijvoorbeeld actief aan de slag gaan met het updaten van je Facebook of LinkedIn profiel. Op die manier zal je gemakkelijker en gerichter met mensen in contact komen die interessant zijn voor jouw netwerk. Naast online mogelijkheden om je netwerk uit te breiden kun je ook offline aan de slag met het vergroten van jouw netwerk. Gelegenheden met veel mensen zijn goede momenten om te bezoeken. Ga eens (vaker) langs bij bijvoorbeeld:
- Workshops
- Seminars
- Opleidingen
- Borrels en recepties
Naast netwerken zal er in deze fase ook aandacht besteed worden aan sollicitatievaardigheden en de opmaak van je CV. Dit is het eerste wat een mogelijk nieuwe werkgever van jou te zien krijgt en is dus erg belangrijk.
Fase 4. Ondersteuning en begeleiding bij outplacementIn de laatste fase van het outplacement traject zal de outplacement expert je ondersteunen in het vinden van een nieuwe baan. Er zullen begeleidende gesprekken worden gevoerd en daarnaast zal er ook samen worden geëvalueerd hoe het sollicitatieproces tot nu toe verloopt. In deze gesprekken worden aanvullende tips gegeven om de zoektocht naar jouw nieuwe baan te vergemakkelijken.
Jouw outplacement coach biedt je in deze fase dus vooral ondersteuning in het voorbereiden van het sollicitatiegesprek, de evaluatie, het advies, het uitbreiden van netwerkcontacten en hoe om te gaan met eventuele afwijzingen.
Een nieuwe baan!Als je je outplacement traject hebt afgerond en je aan de slag gaat bij je nieuwe baan, is het maken van een goede eerste indruk erg belangrijk. Bij deze een aantal, misschien voor de hand liggende tips, maar wel erg waardevol om in te zetten bij je nieuwe baan!
- Kom op tijd: Te laat komen geeft geen goede eerste indruk, wat je natuurlijk wel wilt hebben! Door te laat te komen laat je sneller een passieve en ongemotiveerde indruk achter.
- Toon interesse in nieuwe collega’s en het bedrijf: Door interesse te tonen in zowel je collega’s als het bedrijf, laat je juist een actieve en betrokken houding zien.
- Observeer en kijk eerst even rustig rond: In de eerste periode van een nieuwe baan komen er veel nieuwe indrukken op je af. Neem daarom soms even afstand om rustig rond te kijken en te observeren. Op deze manier kun je rustig wennen aan je nieuwe omgeving.
- Vraag om feedback: Niet alleen kun je door feedback te vragen veel leren en groeien, je laat dit ook echt zien aan je werkgever en collega’s. Ook dit laat weer een actieve en betrokken houding zien!
Vind een outplacement expert bij u in de buurt:– Outplacement Amsterdam
– Outplacement Utrecht
– Outplacement Rotterdam
– Outplacement Den Haag
Meer informatie over outplacement? Bij GORToutplacement word je professioneel begeleid en geadviseerd bij het vinden van een nieuwe baan. Plan snel een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek om kennis te maken met jouw outplacement coach!