Outplacement, je hebt er vast wel eens van gehoord. Maar wat houdt het eigenlijk precies in? In de basis is outplacement een vorm van begeleiding die werkgevers aanbieden aan werknemers die hun baan dreigen te verliezen of al hebben verloren. Het doel? Deze werknemers helpen bij het vinden van een nieuwe baan, het liefst zo snel mogelijk. Outplacement kan daarmee een waardevolle steun bieden in een periode van onzekerheid en stress. Maar hoe werkt het precies en wat zijn de voordelen?
Het verschil tussen outplacement en ontslag
Er bestaat nog weleens verwarring tussen outplacement en ontslag. Want wat is nu eigenlijk het verschil? Simpel gezegd is ontslag een noodzakelijke maatregel van de werkgever, terwijl outplacement juist een vrijwillige keuze is om de werknemer te ondersteunen bij het vinden van een nieuwe baan. Bij ontslag ben je vaak op jezelf aangewezen, terwijl bij outplacement een heel team van experts je begeleidt en coacht in de zoektocht naar een nieuwe uitdaging.
Waarom is outplacement belangrijk?
Outplacement is een belangrijke vorm van ondersteuning voor werknemers die hun baan dreigen te verliezen of al verloren hebben. En dat is niet zonder reden! Outplacement biedt namelijk niet alleen praktische hulp bij het vinden van een nieuwe baan, maar heeft ook grote voordelen voor de mentale gezondheid van de werknemer. Want laten we eerlijk zijn, ontslagen worden is geen pretje. Het kan leiden tot gevoelens van onzekerheid, stress en zelfs depressie. En juist in deze periode is het van belang om professionele begeleiding te krijgen en weer positief naar de toekomst te kijken.
Maar ook voor werkgevers heeft outplacement grote voordelen. Het laat namelijk zien dat zij zich verantwoordelijk voelen voor het welzijn van hun werknemers, ook als zij niet meer bij het bedrijf werken. Dat is niet alleen goed voor het imago van het bedrijf, maar kan ook helpen bij het behouden van de loyaliteit van andere werknemers. Daarnaast kan het voorkomen van langdurige werkloosheid leiden tot besparingen op kosten voor bijvoorbeeld de WW-uitkering. Last but not least, het kan natuurlijk ook gewoon de juiste keuze zijn vanuit ethisch oogpunt.
Outplacement bij faillissement
Helaas kan het voorkomen dat een bedrijf failliet gaat en werknemers hierdoor hun baan verliezen. Gelukkig kan outplacement ook in deze situatie een belangrijke rol spelen. Want hoewel het faillissement wellicht het einde van een bedrijf betekent, hoeft het niet het einde van de carrière van werknemers te zijn. Outplacement kan juist in deze situatie een waardevolle hulp zijn bij het vinden van een nieuwe baan en het opnieuw opbouwen van een carrière. Bij faillissement kan outplacement er bijvoorbeeld voor zorgen dat werknemers zich bewust worden van hun kwaliteiten en competenties. Er kan ook gekeken worden naar omscholing of bijscholing om zo de kans op een nieuwe baan te vergroten. Daarnaast biedt outplacement ook emotionele ondersteuning in een tijd van onzekerheid en verandering.
Het is belangrijk om te benadrukken dat werknemers er bij een faillissement vaak goed aan doen om een outplacementtraject te volgen. Echter, ben je niet verplicht om het traject te aanvaarden wanneer jouw werkgever het aanbiedt.